Η πειρατεία αποτελεί ένα πολυσύνθετο και εξαιρετικά δυναμικό φαινόμενο, με επίδραση σε πολλούς τομείς ενός πολιτισμού, όπως η πολιτική, η κοινωνική και η οικιστική οργάνωση, η οικονομία, η δημογραφία, η τέχνη, η πολεμική και η ναυτική τεχνολογία. Ως εκ τούτου, προκαλεί έκπληξη η διαπίστωση ότι σπανίζουν οι απόπειρες αρχαιολογικής διερεύνησης του φαινομένου.
Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει το συνέδριο «Η αρχαιολογία της πειρατείας στην αρχαιότητα», το οποίο επικεντρώθηκε στην πειρατική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Το συνέδριο στοχεύει στην ανάπτυξη ερευνητικού διαλόγου μεταξύ μελετητών διαφορετικών χρονικών περιόδων και περιοχών με επίκεντρο το φαινόμενο της πειρατείας και την αρχαιολογική διερεύνησή του, μέσω τόσο της επανεξέτασης θέσεων και ευρημάτων υπό το πρίσμα της αρχαιολογικής διερεύνησης της πειρατείας, όσο και μέσω της παρουσίασης συνθετικών μελετών για περιοχές ή για κατηγορίες αρχαιολογικού υλικού που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το φαινόμενο της πειρατείας.
Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες του συνεδρίου:
Όλες οι ανακοινώσεις θα δημοσιευθούν στον τόμο των πρακτικών στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, οι οποίες είναι οι επίσημες γλώσσες του συνεδρίου. Επισημαίνεται ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της έκδοσης των πρακτικών του συνεδρίου, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σε σειρά εκδόσεων του Ε.Κ.Π.Α. Για να καταστεί εφικτή η έκδοση αυτή όμως, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των κειμένων για τα πρακτικά ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2023, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.
Επιστημονική Επιτροπή
Οργανωτική Επιτροπή
Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Από την αρχαιολογία της πειρατείας στην πειρατική αρχαιολογία. Η πειρατεία στις ελληνικές θάλασσες από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους» (Α.Π.Πειρ.Α.), το οποίο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου: 34). Περισσότερα για το πρόγραμμα αυτό στον ιστότοπο APPirA – Archaeological Research Project